[Du er her: Forsiden arrow Telehistorie ]
Telehistorie

Funn fra arkivet - Telenors første automatsentral

Gamle Frogner sentral fra 1921. Foto: Telemuseet
Televerkets informasjonsavdeling gjør lydopptak av den gamle telefonsentralen. Bilde er tatt i 1975.
… eller Telegrafvæsenets som det het den gang, ble åpnet på Frogner i Kristiania 22/1 1921. Historien gikk i mange år ut på at den var bygget i USA, og ble sendt over med båten «Kristianiafjord» på den fatale, og siste turen, i 1917.   Nytt utstyr ble bestilt fra fabrikken i Belgia og det var denne som ble satt i drift en januardag. Historien står i STKs (Standard Telefon og Kabelfabrikk) jubileumsbok fra 1965. Dette har stått som sannheten i mer enn 40 år, men det er feil.
I 2010 kom vi i Telemuseet litt tilfeldig over avisartikler fra rett tidspunkt. Dette medførte til at flere kilder ble gransket, bl.a. det politiske bilde rundt 1. Verdenskrig, og en helt annen sannhet kom fram etter mer enn 90 år.


Nei til automatiske telefonsentraler (les mer...)

 

Godt besøk på Rundemanen ved markering av 100-års jubileet

Inne på Rundemanen sendestasjon 2. september 2012. Foto: Nina BratlandSøndag 2.september holdt Telemuseet åpent hus i bygningen som en gang rommet Rundemanen sendestasjon. Flere hundre turgåere fra Bergen var innom. De fikk informasjon om historien, sammen med en kopp kaffe og nystekte vafler. En lykkelig kobling til Turistforeningens arrangement Kom deg ut dagen

Alle besøkende fikk også informasjon om den nye mobilguiden som formidles via et lokalt nett. Med en smarttelefon kan du se bilder, høre fortellinger om hvordan det var å jobbe på sendestasjonen for 60 år siden, og skrive deg inn i en digital gjestebok. Guiden er et gratis, permanent tilbud for alle turgåere som tar en pause ved bygningen på Rundemanen.


Historien til Rundemanen sendestasjon (les mer...)

 

Telemuseets nettsider anno 23. mai 1993

Print screen av telemuseets første nettsider anno: 23. mai 1993.
Telemuseets nettsider så dagens lys allerede 23. mai 1993.
Telemuseet var sannsynligvis det første museet i verden med egne nettsider.
Televerkets Forskningsinstitutt laget sidene allerede 23. mai 1993.

Ta en titt på Telemuseets nettside anno 1993 (Bruk Firefox, Opera eller Safari)

Norges første nettside, MultiTorg

Her kan du lære om Internetts historie gjennom tidstypisk design og brukergrensesnitt.
PS. En litt tung fil som ikke er så lur å laste ned fra mobiltelefonen.(Flash)

Internetts historie

 

 

 

Fra Telemuseets arkiv!

Image

Damene på sentralen

Lønnen var på 60 kroner måneden, uten ekstra betaling for overtidsarbeid. Og det var det nok av - telefonen var åpen døgnet rundt og telefonistinnene måtte ha nattevakt minst hver tiende natt. Ingen spøk det, når man tar med at telefonistinnene arbeidet fra åtte om morgenen til åtte om kvelden. Prøv deg selv som telefonistinne.

Instruks for telefonistinder 1916:
§ 4 Telefonistinderne maa aldri komme f o r s e n t til den fastsatte tid. Komne til centralstationen indtar de rolig sine pladse. U r o eller s t ø i  paa centralen maa ikke finne sted.


Flere instrukser fra Sandefjord & omegns telefonforening. (les mer...)

 

Internetts historie

Skjermbilde til den digitale presentasjonen av Internetts historie.Opplev hvordan det har vært å bruke Internett til ulike tider. her kan du lære om Internetts historie gjennom tidstypisk design og brukergrensesnitt.

PS. En litt tung fil som ikke er så lur å laste ned fra mobiltelefonen.

Internetts historie